Nederlandse vrouw durft niet ongegeneerd te bloeien

Rozen tuin mei 2017

De Nederlandse vrouw is weinig zelfbewust en durft daarom niet ongegeneerd te bloeien. Ik zit in mijn tuin en kijk naar een stamroos die prachtig kleurrijk, vol en schaamteloos bloeit. Mijn klaprozen en alle andere bloemen vergaat het precies hetzelfde. En ik geniet er zo van! Het maakt me blij van binnen, ik ga ervan stralen en kijk naar mijn dochter en besef dat ik dit voor haar wil. Ik wil dat ze ongegeneerd durft te bloeien!

Autochtone Nederlandse vrouwen beseffen niet eens hoe ontzettend bevoorrecht ze zijn om in dit land al generaties lang te wonen met alle voorrechten die ze hebben ten opzichte van bijna elk ander land op de wereld!

Allochtone Nederlandse vrouwen beseffen niet eens hoe ontzettend bevoorrecht ze zijn om in dit land te mogen wonen met alle voorrechten die ze hebben ten opzichte van bijna elk ander land op de wereld!

Het kan natuurlijk ook dat jullie het meer beseffen dan ik het besef, want anders waren jullie misschien wel geëmigreerd. Of jullie blijven allemaal massaal uit gemakzucht. Je hebt het goed, je werkt (in meeste gevallen parttime), er is altijd wel een overheid of partner(in meeste gevallen een man) die voor je zorgt, een leuk leventje en ach het is hier in Nederland toch wel fijn voor een vrouw. En dat is nou precies waar het wringt. Nederlandse vrouwen zijn zo weinig zelfbewust dat ze genoegen nemen met een tweederangs positie. Hoe lang moet het duren voor we durven te gaan stralen en onze dochter Minister President wordt?

Nederland is nagenoeg Paradijs

We leven in een van de rijkste landen ter wereld, ten aanzien van zowel materieel als immaterieel geluk. Voor al onze behoeftes wordt gezorgd. We hebben sociale zekerheid, we kunnen ons ontwikkelen, we kunnen studeren, we hebben vrijheden op elk gebied, we zijn veilig, onze rechten worden beschermd en toch vinden we het maar moeilijk om boven onszelf uit te stijgen. We leven nagenoeg in Paradijs en toch benutten we onze volledige potentie niet. We laten onze gaven en talenten die ons zouden evolueren naar een werkelijk rijker en gelukkiger geestelijk leven gewoon links liggen.  We vertellen onszelf dat we best wel zelfvertrouwen hebben en laten dat zien middels selfies en social media. Maar durven we werkelijk boven ons ego uit te stijgen? Durven we het verschil te maken?

Nalatenschap

Juist als je het goed hebt, juist als je bevoorrecht bent in nagenoeg Paradijs te leven heb je de plicht om een betere positie te bewerkstelligen als nalatenschap.

We durven niet het verschil te maken voor onze omgeving. Want we hebben last van zelftwijfel, angst, zelfkritiek, we zijn perfectionistisch. En dat is zelfdestructief, want dat weerhoudt ons ervan om boven onszelf uit te stijgen en echt te gaan doen waartoe we geboren zijn. Hoe herken je dat je zelftwijfel, zelfkritiek en perfectionisme je evolutie in de weg staan? Doordat je bijvoorbeeld:

 • Nooit goed genoeg vindt, het kan altijd nog net iets beter
 • Nog eerst een cursus of opleiding moet volgen, want dan heb je recht van spreken
 • Niet spontaan voor je eigen ideeën gaat staan, maar ze nog eens en nog eens moet bekijken
 • Je eigen creativiteit beteugeld en het alleen in kleine, veilige kring durft te laten zien

Voldoende is niet goed genoeg

Ik ken ontelbare vrouwen die enorm getalenteerd zijn en die het zelf niet eens door hebben dat er zoveel meer in ze zit dan eruit komt. Ze hebben niet eens door dat dat gedrag ook nog eens besmettelijk is. Ik zie ze genoegen nemen met “voldoende”.

Zo als ze zich gedragen, daar gaat hun omgeving zich aan aanpassen en die vindt dus voldoende ook goed genoeg.

Ik snap dat niet. Hoezo is “voldoende” genoeg? Ik vind het een excuus om zogenaamd gelukkig te zijn. Om niet meer uit jezelf te halen, om jezelf niet tot hogere hoogtes te hoeven stuwen. Volgens mij doen vrouwen dit alleen maar uit angst. Natuurlijk weet je van binnen, ergens echt heel ver weg, diep weggestopt dat er veel meer in je zit dan er uit komt. Je zegt het alleen niet hardop, want dan is het er ook niet, dan hoef je het ook niet echt aan te gaan, dan hoef je als het niet gaat zoals je wilt, de pijn niet te voelen, dan hoef je niet het aan anderen te vertellen, dan hoef je dus gewoon niet zichtbaar te worden!

Want dat is het, volgens mij. Vrouwen zijn bang om zichtbaar te zijn. Want als je zichtbaar bent, als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, dan val je op en dan is de kans groot dat er iemand probeert je hoofd er af te hakken. Dus passen we ons aan. We lopen in de pas en proberen niet al te veel op te vallen. We maken onszelf klein. Want daar worden we gelukkig van, houden we onszelf mee voor de gek. En hoeveel respecteer je eigen unieke kracht dan?

Innerlijke waarheid

Vrouwen hebben niet de moed om te kiezen voor hun eigen waarheid. Ze hebben niet het lef om toe te geven dat ze bang zijn voor zichzelf. Dat ze bang zijn niet aan hun eigen verwachtingen te voldoen. Het ligt aan de opvoeding, aan de werkgever, aan de partner, aan de (sub)cultuur, de milieu, de klasse, aan weet ik wat allemaal. Het ligt aan alles en iedereen behalve aan de volwassen vrouw zelf. Nee, ze vergoelijkt het allemaal wel, ze is niet helemaal gelukkig, maar gelukkig genoeg.  En ze werkt heus wel aan zichzelf.  Ze gaat op yoga en vindt dat ze daarmee genoeg aan haar geestelijke welzijn werkt. Het is makkelijker bang zijn voor de ander dan voor jezelf. Dus zet je jezelf weg en richt je je op de ander. Weg lef, weg moed, weg durf, weg zelfcompassie, weg authenticiteit.

Heilige plicht

Natuurlijk ligt het aan de maatschappij en de mannelijke norm die trouwens op zo ongeveer de hele wereld geldt, maar je bent NU volwassen. Je hebt de macht, de kracht, de wil en de plicht om de norm te doorbreken. Je hebt de heilige plicht om te zorgen voor een betere wereld. Voor een totaal gelijkwaardige wereld. Zodat er bijvoorbeeld niet in de krant meer staat: “eerste Nederlander (Tom Dumoulin, man) wint Giro, terwijl Marianne Vos, een vrouw dat al 3,  jawel , DRIE keer gewonnen heeft. En ja, zij is zo Nederlands als maar kan!

En nog erger: Marianne Vos vindt het helemaal niet beledigend, zegt ze. Ze begrijpt het wel. Zo gewoon vinden we het dat mannen hun prestaties breed uitgemeten worden en die van vrouwen niet. Daarom hebben we de plicht om onszelf serieus te nemen. We kunnen het ons niet veroorloven om te blijven wachten dat de mannelijke norm vanzelf gaat veranderen. We kunnen het ons niet veroorloven dat we niet het heft in eigen handen nemen en beginnen met de DNA van ons wereldbeeld te veranderen. En dat begint bij de vrouw.

Zelfverantwoordelijkheid

De meeste vrouwen blijven hangen in “ik ben best tevreden met mijn leven modus”. Nou, guess what?!. Best tevreden is niet goed genoeg! Je verdient meer, en je hebt recht op meer. Sterker nog je hebt ook de plicht tot meer. Want jouw energie bepaalt de wereldenergie. En als jij maar blijft hangen in dat best wel tevreden gedoe, dan verbeterd de wereldenergie niet! Dus, hup, niet zo klein en beperkt denken, maar je plek in de wereld energie innemen en aan de bak!

Wij vrouwen moeten zelf ervoor zorgen dat de norm gaat veranderen. Dat doen we door onszelf als vrouw serieus te nemen. Vrouw, maak jezelf belangrijk,  omarm jezelf volledig en hou jezelf stevig vast. Zodat alle kinderen in onze omgeving de boodschap krijgen dat het volstrekt natuurlijk is om je mooiste Zelf na te streven. Hoeveel verantwoordelijkheid neem jij als vrouw voor jezelf, voor je ultieme geluk waarmee je een verschil in de wereld gaat maken?

En denk je nou, dat geldt toch ook voor mannen? Ja, natuurlijk. Maar weet je, die zorgen echt wel voor zichzelf. Die hebben een enorme voorsprong. Want, vrouwen pikken het namelijk dat ze die voorsprong hebben. En dat je aan de mannen denkt, geeft al aan dat je niet met jezelf bezig bent maar weer met de ander!

Zelfleiderschap

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven en voor je nalatenschap. Gun jezelf om onvoorwaardelijk van jezelf te houden en jezelf het allerbeste in het leven te gunnen.

Want wat nou als?

 • Wat nou als je voor jezelf ging opkomen?
 • Wat nou als je hardop ging zeggen dat er veel meer in je zit dan eruit komt?
 • Wat nou als je gaat staan voor jezelf?
 • Wat nou als blijkt dat er positieve reacties op volgen?
 • Wat nou als er negatieve reacties volgen en je toch blijft leven?
 • Wat nou als je jezelf volledig gaat waarderen?

Als jij niet voor jezelf opkomt, wie moet het dan voor je Zelf doen?

Sterker nog, het is asociaal van je als je niet voor je Zelf opkomt. Je ontkent jezelf, je negeert je eigen talenten, je verwaarloost jezelf en je houd jezelf voor de gek. Is dat werkelijk een optie? Je kunt een ander niet veranderen, maar jezelf wel. Als je jezelf maar eerst de moeite waard vind. Maar dan echt oprecht, en niet blijven hangen in denken “ik heb echt wel respect voor mezelf”. Geloof me, zolang je dat aan jezelf moet vertellen, heb je het niet genoeg.

Zelfreflectie

En nou vraag ik je: “ welke nalatenschap wil jij achterlaten?” Hoe wil jij herinnerd worden? Wat voor positieve energie wil jij in het universum gooien?

Mocht je nou al lezend van dit blog denken: “er zit wel wat in, maar het gaat niet over mij”, of ”er zitten wel goeie dingen in, maar volgens mij is het genuanceerder”, of “maar ik ben echt tevreden met mijn leven” , of  “maar ik ben een goed mens en lever mijn bijdrage”. Stop dan even met in je hoofd te zijn.

Haal een aantal keer diep adem, ga naar binnen, neem jezelf serieus en vraag jezelf af hoe je droomleven eruit ziet en in hoeverre je die nu leeft. Wanneer je oprecht kunt zeggen ik ben wie ik wil zijn, en ik leef het leven die ik echt wil leven, dan hoor ik dat graag. Want dat maakt mij oprecht blij en geluk vermenigvuldigt zich door het te delen.

Je mooiste Zelf

Je verdient het om je mooiste Zelf te leven, Je verdient het om onvoorwaardelijk van jezelf te houden, je verdient het om jezelf het allerbeste te gunnen en je hebt de plicht om daar voor te gaan! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor het geestelijke welzijn van je omgeving. Want door zelf te stralen, geef je bewust toestemming aan je omgeving om ook te stralen!

It’s a hard job, And a Woman Can Do It!

Wil jij weten wat je kunt doen om je mooiste Zelf te worden, Wil jij serieus bezig gaan met de vrouw te worden die je wilt zijn, wil jij je ongebruikte talenten en krachten ontdekken? Ben jij er klaar voor om te beginnen met het verschil te maken? Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvend gesprek. Ik garandeer je dat je er altijd beter van wordt!

Een gedachte over “Nederlandse vrouw durft niet ongegeneerd te bloeien

 1. Spijker op heel veel koppen 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close